Trenerne har nominert sine kandidater. Nå presenterer vi de fem øverste på listen – en av dem vil i forkant av siste serierunde motta prisen som Årets Talent i PostNord-ligaen.

Det er en pris som henger høyt. For det kryr av spillere som tilfredsstiller kriteriene – både alders- og ferdighetsmessig. Det er faktisk 350 (!) spillere født 1998 eller senere som har vært i troppene til PostNord-liga-lagene denne sesongen. Et formidabelt høyt tall som viser hvor viktig dette nivået er for utviklingen av norsk fotball generelt og for fremtidens toppspillere spesielt.

Landslagsspillere

Rundt halvparten av landslagsspillerne fra U21 ned til G15 nå i 2019 har sin kamphverdag i enten Norsk Tipping- eller PostNord-ligaen. Det forsterker inntrykket.

Og legger vi til at av de 32 som har vært tatt ut i A-landslagstroppene i 2019, har 28 hatt disse nivåene som en del av sitt utviklingsløp.

Og det kan fort være flere fremtidige A-landslagsspillere blant de fem som fikk flest trenernominasjoner etter at klubbenes trenere + landslagstrenerne Gunnar Halle og Pål Arne Johansen har nominert. Hver trener kunne nominere inntil tre spillere, hvorav maksimalt en fra egen klubb.

Trenerne nominerte etter følgende kriterier:

  • Spilleren er under 21 år (født 1998 eller senere)
  • Har utmerket seg med spesielt gode fotballferdigheter
  • Har et høyt utviklingspotensial
  • Står for gode holdninger

31 nominerte spillere

Det ga en solid og spennende liste med spillere som har blitt lagt merke til på trenernes «blokk». Totalt fikk 31 spillere nominasjon. Men de fem som fikk flest presenteres altså nedenfor. Det i uprioritert rekkefolge – vi velger å beholde spenningen helt inn til serieslutt. Men vi vil redusere til tre kort før serieslutt, før vinneren altså får sin pris ved serieavslutningen.

Og prisen er en krystallvase samt 20.000 kroner til spiller og 20.000 kroner til spillerens klubb – alt gitt av PostNord.

Disse har vunnet prisen foregående år:

Se PostNord-ligamagasinet – om talentet og sesonginnspurten

Her er de fem vinnerkandidatene i 2019 – i uprioritert rekkefølge:

ROBERT BEHSON COURAGE WILLIAMS – STJØRDALS-BLINK

Født: 15. Januar 2000

Den unge venstrebacken var en av mange spennende talenter i Trøndelags flaggskip, men det ble med et innhopp for RBK i cupkampen mot Steinkjer i 2018. 19-åringen returnerte istedenfor til gamleklubben Stjørdals/Blink før årets sesong og brukte få uker på å vise at han hadde tatt steg siden han forlot klubben som 16-åring noen år før.

Med sin eminente nærteknikk, solide fysikk og fotrappe forseringer gjorde unggutten venstrebacken til sin i comeback-sesongen og resten er en solskinnshistorie for både klubb og spiller. Williams har vært en av ligaens beste forsvarspillere og har levert på et stabilt høyt nivå gjennom hele sesongen.

At Blink-spilleren er en av favorittene til å vinne årets PostNord-talent uten å ha scoret et eneste mål i årets sesong, sier litt om hvilke evner han besitter som forsvarsspiller til tross for at han også har vært viktig for det oppbyggende angrepsspillet til en velspillende Blink-offensiv.

Prestasjonene har ikke gått ubemerket hen og i sommer signerte Ranheim kontrakt med spilleren som også har spilt landskamper for G17, G18 og G19 landslaget. Nå venter nye utfordringer og ytterligere utvikling i den blå RIL-drakta. La oss håpe at de holder seg i Eliteserien og vi får se en av de beste spillerne i PostNord-ligaen 2019 på det øverste nivået neste sesong!

STURLA OTTESEN – KJELSÅS

Født: 25. Mai 2001

Den unge høyrebacken har allerede fått en god dose oppmerksomhet fra PostNord-liga redaksjonen, og det med god grunn. For bare ett år siden var det knapt noen som hadde hørt om det som kanskje er ligaens beste høyreback.

Det hadde derimot Kjelsås-trener Eivind Kampen som hentet Ottesen tilbake til klubben han hadde vært i som ung, og ga han tillit umiddelbart i vinterens treningskamper. 18-åringen har takket for tilliten og utviklet seg i stort tempo.

Med et meget følsomt høyreben, et stort tempo i kroppen og imponerende offensive kvaliteter har han gjort høyreback-plassen til sin på Oslos tak. I sommer kom også landslagsdebuten for Pål Arne «Paco» Johansen sitt G18-landslag.

Redaksjonen vet at flere klubber på høyere nivå har vist interesse for unggutten, men vi håper selvfølgelig at vi får beholde Sturla Ottesen i PostNord-ligaen i minst en sesong til!

OLE MARTIN KOLSKOGEN – ÅSANE

Født: 20 Januar 2001

Blant flere gode unge fotballspillere i PostNord-ligaen står Ole Martin Kolskogen frem som en av de absolutt beste. Som 16-åring fikk han merkelappen «så god at han ikke kan være her lenger» selv om en ydmyk unggutt trivdes godt i moderklubben Os der han fikk kjenne på seniorfotball i 3.divisjon som purungt stoppertalent. Veien gikk videre til OBOS-ligaen og Åsane i fjor og selv om det ble et tungt nedrykk for de oransje fikk Kolskogen verdifulle minutter i OBOS-ligaen hvor han var på banen hele 15 kamper for klubben.

Derfor er det ingen overraskelse at Kolskogen har vært en svært viktig brikke på et Åsane-lag som til tross for varierende resultater i 2019 har vist solid form i det siste, og igjen er på skuddhold til å kapre opprykksplassen i avdeling 2.

Lagkamerater har beskrevet han som en svært dedikert og seriøs 24-timers utøver, med all forutsetninger for å bli blant landets beste spillere i sin posisjon i løpet av noen år.

18-åringen kler Åsanes ambisiøse spillestil svært godt, og opererer som en svært god spillende midtstopper. Samtidig er det hurtigheten og toppfarten som gjør at det er lett å se at Os-gutten nok en gang innehar et høyere nivå enn det han spiller på.

SINDRE OSESTAD – FRAM

Født: 2. Oktober 1999

20-åringen fra Kristiansand har etter overgangen til Fram Larvi fra Starts junioravdeling vært med på mye i den røde og blå drakta. I fjor fikk laget oppmerksomhet for pinlig klubbdrift og skandale-kampen mot Nybergsund med kun 7 spillere på banen.

En av disse var unggutten Sindre Osestad som sammen med resten av Fram på mirakuløst vis klarte å berge plassen i PostNord-ligaen til slutt. I årets sesong hat både Osestad og Fram Larvik fått oppmerksomhet av langt mer positiv karakter.

Roger Iversens gutter har vært et topplag i 2019 og mye av grunnen til dette er en ung dribleglad sørlending. Vårens store offensive formspiller satte ni mål i garnet fra midtbaneposisjon og var en konstant trussel hver gang han satte fart fremover i banen.

Med et vanvittig driv med ballen, et teknisk reportoar av høy klasse og et svært godt venstreben er Osestad en spiller som det rett og slett er nydelig å se på når han har dagen. I playmaker-posisjonen bak spissen har han levert både målgivende og scoringer.

Dessverre har sykdom og plager gjort at Fram-talentet har gått glipp av flere viktige kamper etter sommeren. Etter å ha sjekket plagene nærmere opp fikk han påvist kyssesyke, noe som har bidratt til at det har blitt færre minutter på banen en ønsket.

Osestad er nå friskmeldt til en viktig sesonginnspurt der Fram Larvik i aller høyeste grad fortsatt er med i toppkampen i avdelingen. Vi gleder oss til å se en av ligaens største talenter begeistre i en spennende sesongavslutning!

OLIVER VALAKER EDVARDSEN – GRORUD (NÅ STABÆK)

Født: 19. Mars 1999

Drøbak-gutten har vært innom både Strømsgodsets og Vålerengas ungdomsavdeling før han endte opp i Grorud før årets sesong. Etter nedrykket fra PostNord-ligaen med Vålerenga 2 i 2018, byttet den tidligere turneren ut Valle Hovin med Groruddalen, noe som viste seg å være et smart valg.

Grorud trener Eirik Kjønø omskolerte kantspilleren til spiss og fikk maksimal effekt av bytte i årets sesong. Edvardsen svarte med 12 mål på 19 kamper før han i sommer ble hentet til Stabæk.

Der kom eliteseriedebuten kjapt og til tross for at 20-åringen fortsatt venter på sin første scoring på det øverste nivået i Norge, har han rukket å markere seg med en susende takling som blant annet ble gjenstand for diskusjon i Eurosports fotballstudio, og endte i en alvorsprat med Stabæk-trener Jan Jönsson.

Dette er langt ifra tilfeldig, for den tidligere turneren spiller med en energi helt utenom det vanlige på banen. En liten eksplosiv kraftplugg som er gjennombruddshissig og svært god 1v1. Mange av scoringene i år har også kommet på solide langskudd, så Edvardsen har bevist at han besitter flere spennende ferdigheter offensivt.

Til tross for at han forsvant i sommer, rakk han å markere seg såpass at flere av stemmene fra årets trenere og ledere har gått til Grorud-spilleren. Vi ønsker Edvardsen lykke til videre i Stabæk og Eliteserien!

Thomas Rekdal mottok prisen på Fredrikstad-stadion i fjor. I dag spiller Rekdal i tyske Mainz. Foto: Thomas Andersen