En dramatisk og tett serieavslutning avgjorde. Nå møtes Raufoss og Notodden i en historisk ny kvalifisering om opprykk til OBOS-ligaen.

Raufoss avgjorde på sin side en tett duell med Asker og Alta i PostNord-ligaens avdeling 1.

Alta hadde som kjent et forsprang på 2 poeng før lørdagens kamper – men tapte hjemme mot Skeid. Dermed kunne både Asker og Raufoss smette forbi. Asker leverte en fartsfyllt sjansebonanza hjemme mot Kjelsås – og vant til slutt 4-1, og kvarteret før slutt var det de som lå an til kvalifiseringsplassen.

Men Raufoss ville det annerledes, og tok ledelsen for tredje gang i sitt bortemøte med Nybergsund. Og denne gang holdt det inn til 3-2-seier.

Raufoss jublet ellevillt etter seieren over Nybergsund lørdag.

Det sendte dem opp på andreplassen på bedre målforskjell enn Asker.

Nest-Sotra avgjorde opprykksduell

Målforskjellen ble også det som skulle skille i PostNord-ligaens avdeling 2. Men her i Notoddens disfavør.

Her var også forutsetningene klare før lørdagens serieavslutning. Nest-Sotra og Notodden lå likt i poeng, men førstnevntes målforskjell var best.

Og når Nest vant greit i den vanskelige bortekampen mot Hønefoss, kunne de juble for direkte opprykk på Sotra.

Men mulighetene er altså på ingen måte over for Notodden. Førstkommende lørdag setter de kursen for Raufoss, mens lagene møtes igjen på Notodden lørdagen etter.

Notodden håper på mer jubel i opprykkskvalifiseringen.
  • Lørdag 28. oktober kl. 16:00: Raufoss – Notodden, NAMMO stadion
  • Lørdag 4. november kl. 16:00: Notodden – Raufoss, Idrettsparken

Vinneren av de to kampene får møte nummer 14 i OBOS-ligaen over to kamper som avgjør den siste plassen i OBOS. Tid- og hjemme-/borte-rekkefølge for de kampene trekkes senere – men vil i utgangspunktet spilles de to påfølgende lørdagene (11. og 18. november – evt søndagene de samme helgene).

Kvalifiseringsspillet mellom Notodden og Raufoss skal avgjøres i løpet av de to møtene. I det ligger følgende regelverk fra NFF:

• Når det spilles borte og hjemme og lagene til sammen har scoret like mange mål, vil det laget som har scoret flest mål borte regnes som vinner.
  • Har lagene scoret like mange mål borte – spilles et ekstraomganger. Scorer lagene samme antall mål i ekstraomgangene, skal bortelagets mål telle dobbelt.
  • Scores det ikke mål i ekstraomgangene, vil kampen avgjøres med straffesparkkonkurranse.

Kvalifisering om opprykk til landets nest øverste nivå har ikke vært spilt siden 2000. Og den gang var det serievinnerne som måtte ut i kvalifisering. Samme år gikk man ned fra åtte til fire avdelinger, slik at vinnerne på dette nivået gikk rett opp. Med spissingen av PostNord-ligaen i fjor ned til to avdelinger, fikk altså også tabelltoerne en ekstra mulighet.

Her er full status på PostNord-ligaen før kvalifiseringsspillet:

• Opprykk til OBOS-ligaen: HamKam og Nest-Sotra
  • Kvalifisering for opprykk: Raufoss og Notodden
  • Følgende blir i PostNord-ligaen 2018 fra avdeling 1 (i tabellrekkefølge): Asker, Alta, Skeid, Grorud, KFUM, Kjelsås, Nybergsund-Trysil og Vålerenga 2
  • Følgende blir i PostNord-ligaen 2018 fra avdeling 2 (i tabellrekkefølge): Bryne, Vidar, Fram, Hødd, Nardo, Vard Haugesund, Egersund, Hønefoss og Odd 2.
  • Følgende rykker ned: Finnsnes, Brumunddal, Follo, Vindbjart, Fana og Byåsen.
  • Følgende rykker opp fra Norsk Tipping-ligaens seks avdelinger: Moss, Stabæk 2, Fløy, Brattvåg, Stjørdals-Blink og Mjølner.

Ytterligere status og tabeller fra PostNord-ligaen finner du her

Les om Årets Talent i PostNord-ligaen, Markus Solbakken her

Dramatikk på overtid

I Norsk Tipping-ligaen var fire av seks avdelingsvinnere klare før helgens kamper. Men dramatikken var alt annet enn over.

I avdeling 2 ledet Lyn før helgens runde, og over to tusen mennesker kom for å se avgjørelsen deres når naboene fra Korsvoll kom til Bislett. Der endte det imidlertid med 2-2 og skuffelse for de mange Lyn-patriotene, som måtte se Stabæk 2 smette forbi.

Og i avdeling 4 var det stor spenning både i topp og bunn. Brattvåg og Lysekloster lå likt i poeng, med Brattvåg foran på best målforskjell. De møtte imidlertid et Os som kjempet for livet for å overleve i divisjonen – og det tok lang tid før Brattvåg fikk den avgjørende 1-0-scoringen.

Dramatikken var imidlertid ikke over for Os. Litt lenger sør kjempet nemlig Stord for livet – og fem minutter på overtid (!) scoret de 5-1-målet mot Haugesund 2 som ble helt avgjørende. Stord og Os endte begge på 30 poeng og lik målforskjell. Men Stord hadde scoret (og sluppet inn) tre mål mer enn Os – og smatt med det over streken (det blir ikke mindre jevnt av at Brann 2 også endte på 30 poeng, om enn på noe bedre målforskjell).

Om Os måtte vente lenge, måtte Funnefoss/Vormsund vente enda lenger på sin skjebne. I avdeling 6 var seks lag involvert i å unngå den siste nedrykksplassen. FuVo var blant de som vant, og ble ett av fire (!) lag som endte på 35 poeng. Hvorvidt det holdt, visste de ikke før et par timer etter kampslutt. Lillestrøm 2 måtte nemlig vente på å spille sin kamp – pga flytrøbbel for Tromsø 2. Men LSK-rekruttene vant sin kamp og med berget seg på bedre målforskjell enn FuVo. Også Fløya og Skedsmo endte på 35 poeng i den avdelingen.

Mer om status etter den dramatiske avslutningen i Norsk Tipping-ligaen (og tabeller fra avdelingene) finner du her.